Využívanie solárnej energie je najekonomickejšie na výrobu teplej vody

22.02.2009 Celý región

Bratislava 22. februára (TASR) - Najväčší celkový potenciál z obnoviteľných zdrojov energie (OZE) má na Slovensku podľa stratégie vyššieho využitia OZE slnečná energia.
Ako pre TASR objasnil riaditeľ spoločnosti Thermosolar Milan Novák, nie je možné špecifikovať presné oblasti SR, kde sú podmienky pre využívanie solárnej energie najvýhodnejšie. \"Z hľadiska intenzity slnečného žiarenia sú zaujímavejšie lokálne rozdiely, ako rozdiely dané zemepisnou šírkou, \" vysvetlil. Konštatoval však, že najväčší počet slnečných dní v zime, keď teplo najviac potrebujeme, je vo vysokohorských oblastiach, kde je menej hmiel a smogu.

Ako ďalej podotkol, podmienky u nás sú lepšie ako napríklad vo Veľkej Británii, čo je tretia najvýznamnejšia destinácia z pohľadu počtu vyvezených kolektorov vyrobených na Slovensku. Priblížil, že dominantným hráčom na európskom trhu je Nemecko, kde pre dvoma rokmi namontovali 50 % všetkých kolektorov inštalovaných v EÚ. Najviac kolektorov v Európe je namontovaných na rodinných domoch. \"Stále rastie záujem o bytové domy, \" konštatoval Novák s tým, že v tejto oblasti je veľký potenciál využívania slnečnej energie predovšetkým v systémoch centrálneho zásobovania teplom v kombinácii s biomasou.

Využívanie solárnej energie je podľa Nováka najekonomickejšie na prípravu teplej vody, pretože jej spotreba je po celý rok rovnomerná. Naopak, pri nízkych intenzitách slnečného žiarenia v zime, stúpa potreba tepla na vykurovanie. Merné investičné náklady na nainštalovanie solárneho panelu nerastú priamou úmerou s veľkosťou solárneho zariadenia. \"Čím väčšie je solárne zariadenie, tým budú merné investičné náklady nižšie, \" vysvetlil.

Malý štandardný solárny systém pre štvorčlennú rodinu si pri dodávke na kľúč vyžiada počiatočnú investíciu vo výške približne 4000 eur (120.504 Sk). Tá sa počas životnosti systému vráti dva až trikrát. Aká je návratnosť plynového kotla alebo akéhokoľvek iného tepelného zdroja, do ktorého palivo musím neustále nakupovať, pýta sa Novák.

V prípade, že chce majiteľ zariadenia využívať solárnu energiu nielen na výrobu teplej vody, ale aj tepla, odporúča vypracovať projekt, ktorý zhodnotí tepelné straty daného domu, aby bolo využitie solárnej energie aj ekonomicky zmysluplné. Lepšie predpoklady na solárnu podporu vykurovania majú dobre tepelne zaizolované domy s veľkoplošnými nízkoteplotnými vykurovacími systémami (podlahovka, stena).
 

Vyberte región